Blog

Persbericht: Nieuwe expo Cube laat coffeelovers proeven aan design.

Tentoonstelling

Kerkrade, 9 april 2018 – Op zaterdag 21 april opent de nieuwe expositie Passione Italiana – L’arte dell’Espresso in Cube design museum in Kerkrade. De iconische espressomachine ‘La Cornuta’ van de beroemde Italiaanse architect Giò Ponti (ter waarde van een kwart miljoen euro) vormt het glanzende hoogtepunt. Bezoekers gaan mee op een tijdreis door de wereld van espresso en design.

De tijdreis begint in het Italië van 1910, waar de grote vraag naar koffie ontwerpers oproept tot het ontwikkelen van een espressomachine die snel koffie zet onder hoge druk (espresso). De reis voert langs peperdure, indrukwekkende, antieke én wifi-gestuurde espressomachines en design serviezen door de decennia heen.

La Cornuta - Gio Pinti (1948). Foto: Gio Ponti Archives.Passie voor espresso en design
Naast het pronkstuk van Giò Ponti, prijkt er een echte ‘Kees van der Westen’: vernoemd naar de wereldberoemde espressomachinebouwer uit Brabant. ’s Werelds kleinste espressomachine en meest duurzame zijn te bewonderen. Modellen van merken als Victoria Arduino, Bialetti en Faema laten de harten van de gepassioneerde (thuis)barista sneller kloppen.

Percolator of paleis? Bonnefantenmuseum of koffiepot?
“Het maakt niet uit dat sommige percolators meer op een paleis lijken dan op een percolator”, aldus Alberto Alessi, de Italiaanse ontwerper die design in ieders keuken bracht. Hij slaat een brug van Italiaanse architectuur naar design in alledaagse voorwerpen. In de expositie wordt zienderogen duidelijk hoe vormen van gebouwen hun weg vinden in coffee design. Ook het gebouw van het Bonnefantenmuseum, ontworpen door de Italiaanse architect en ontwerper Aldo Rossi, bekijk je na deze expositie met heel andere ogen…

De veranderende vorm en functie in espressomachines en serviezen weerspiegelen het veranderende tijdsbeeld. De expositie neemt je mee van de allereerste espresso’s waarin de smaak van verbrande koffiebonen werd gemaskeerd door veel suiker naar het kopje koffie van de toekomst.

Passione Italiana is te bezoeken van 21 april tot en met 29 oktober 2018 in Cube design museum Kerkrade.

Expositie: Passione Italiana