Expositie
3D Print NOW!
A design (r)evolution?

Tentoonstelling

Persbericht: Bouw mee aan de Cloud of Wishes of 3D printing in Cube design museum.

Kerkrade, 21 juli 2016.  In de expositie ‘3D Print NOW! A design (r)evolution’ van Cube design museum te Kerkrade staan de toepassingen en mogelijkheden van 3D-printen centraal. De bezoeker krijgt een variatie aan huidige en mogelijke toekomstige toepassingen van het 3D-printen te zien en wordt tot slot in de installatie 3DQB uitgedaagd om na te denken over nieuwe oplossingen die de techniek kan bieden en daarmee te bouwen aan een Cloud of 3D Wishes.

3D geprint Paard van Selena uit het Parthenon en Venus van Milo3D-printen wordt weleens de vierde industriële revolutie genoemd. Het verandert de manier waarop we produceren aanzienlijk: Productie vindt steeds meer lokaal plaats, on demand en op maat van de uiteindelijke gebruiker. Daarmee biedt 3D printing een duurzaam alternatief voor massaproductie. Zeker gezien de uitputting van grondstoffen en de kosten voor opslag en transport van grote aantallen producten is de techniek daarmee een grote belofte voor een duurzame toekomst.

De toepassingen van 3D printing binnen design worden ook steeds groter: met name omdat er met steeds meer verschillende basismaterialen geprint kan worden: Van pannenkoekenbeslag tot beton, van carbonvezels tot titanium, maar ook met klei, glas en zelfs houtpulp. De expositie in Cube geeft een impressie van de huidige toepassingen waarvoor 3D-printen nu gebruikt wordt en laat een aantal mogelijkheden zien die 3D-printen wellicht in de toekomst biedt.

Foto: 3D Baby Miniyours, in bruikleen met dank aan Miniyours/3dscan.solutions.

3DQB: Waar kan 3D printen jou mee helpen?

Bezoekers kunnen in de expositie hun wens, idee of visie over de toekomst van 3D printen achterlaten bij de installatie 3DQB.nl. De beste, origineelste of verrassendste berichten worden uitgeprint met de 3D-printer, om daarna door de bedenker opgehangen te worden op de “Cloud of 3D Wishes”. Deze wolk gaat daarmee langzaam de gedachten over 3D printen zichtbaar maken.

De expositie ‘3D Print NOW! A design (r)evolution' is te vinden op de 4e verdieping en is inbegrepen in een bezoek aan Cube. Op de andere verdiepingen zijn de exposities ‘Design Identities’ & ‘Designing the World’ te vinden: Design Identities plaatst Dutch Design en Made in Germany naast elkaar en is samengesteld door Red Dot. Designing the World brengt design in beeld gericht op menselijke behoeftes uit verschillende werelddelen.

Expositie 3D Print NOW! Foto: Kenneth Tan