Blog

Persbericht:
EUREGIONAL TECHNOLOGY AWARD

Evenement

Toekomst in Techniek. 16 maart: finale in Continium.

Aken/Hasselt/Eupen/Luik/Kerkrade, 1 maart 2018 - 200 middelbare scholieren uit de Euregio Maas-Rijn (én heel Nederlands Limburg) gaan  de strijd met elkaar aan in de finale van de Euregional Technology Award op 16 maart 2018 in Continium discovery center. De Euregional Technology Award is een initiatief van Stichting Stimu-leren, in samenwerking met KIVI  Zuid-Limburg, DIK, Continium discovery center en Soapbox. Tijdens dit technologie-event wordt de technische kennis van jongeren op de proef gesteld. De voorrondes voor de Euregionale Technology Award zijn nu bezig. Klassen uit 2 en 3 VWO/Atheneum uit de hele Euregio worden uitgedaagd hun innovatieve ideeën voor uitvindingen in te zenden en zo te strijden voor een plek in de finale. Het project sluit aan bij de uitgangspunten van Techniekplan Limburg en wordt mede mogelijk gemaakt door de Provincie Limburg. Gedeputeerde Hans Teunissen: “De provincie Limburg ondersteunt dit project, omdat het bijdraagt aan het interesseren van meer jongeren voor technologie. Dit is van belang gezien de banen van de toekomst en het tekort op de arbeidsmarkt”

Enthousiast over techniek

De Euregional Technology Award wordt sinds enkele jaren georganiseerd voor middelbare scholieren in de Euregio. Leerlingen maken tijdens het event kennis met het aanbod aan techniek in de Euregio en wat zij hiermee kunnen.  Met dit event willen de organiserende partijen jongeren enthousiasmeren voor een technische vervolgopleiding en zo een bijdrage leveren aan de groeiende vraag op de arbeidsmarkt naar technisch geschoold personeel.

Uitvinden

In de voorrondes bedenken leerlingen een innovatieve uitvinding die hedendaagse problematiek oplost. Dit kan uiteenlopen van een klein huishoudelijk probleem tot grotere wereldproblematiek. De focus moet hierbij liggen op een van de vier hoofdthema’s: AutomotiveMaritimeAviation of Technology is everywhere. Deze vakgebieden komen terug bij technische bedrijven die in de Euregio te vinden zijn. De leerlingen komen zo in contact met deze bedrijven en krijgen een kijkje in de keuken van techniek in de Euregio.

Per regio (Nederlands en Belgisch Limburg, regio Aken, regio Eupen en regio Luik) maakt één ontwerp kans op een plek in de finale. Tijdens de finale komen de winnaars met de hele klas naar Continium om hun techniekkennis en -kunde met elkaar te meten in workshops en een spannende TechniekQuiz. De vijf winnende ontwerpen krijgen na de finaledag een masterclass in Cube design museum te Kerkrade aangeboden om hun idee verder uit te werken tot een prototype.

Contacten over grenzen

Er is bewust gekozen voor de doelgroep VWO/Atheneum 2/3, aangezien deze leerlingen aan de vooravond staan van hun profielkeuze op de middelbare school. Het evenement laat leerlingen op een uitdagende, praktische en inspirerende manier kennis maken met de verschillende facetten van de techniek. Daarnaast brengt dit evenement - inclusief de voorrondes - leerlingen vanuit de hele Euregio met elkaar in contact, waardoor de leerlingen zich bewust worden van de mogelijkheden die het leven en werken in een grensregio met zich meebrengen.

Meer informatie over de Euregional Technology Award: www.techaward.eu