Blog

VSC project 'Ontwerp een ervaring'

Een initiatief van NEMO Science Museum in samenwerking VSC-leden Continium discovery center, Museon, Universiteitsmuseum Utrecht & Teylers Museum.

In 2012 is “Reizen door het landschap van informeel leren” verschenen, een boek over het toepassen van leertheorieën en inzichten uit wetenschappelijk onderzoek in de praktijk. Naast interviews en literatuurverwijzingen zijn in dit boek doe-activiteiten opgenomen. Deze laten de gebruiker op een andere manier dan lezen, kennis maken met een theorie of inzicht.

In het verlengde van de reisgids werd in opdracht van de vereniging van science centers en wetenschapsmusea – VSC -, aan NEMO Learning Center de opdracht gegeven om hierbij een praktische handleiding te maken om nieuwe doe-activiteiten te ontwikkelen die gaan over 'bewust ontwerpen van aanbod'. De activiteiten zijn aanleiding om na te denken en ervaringen uit te wisselen over doelgericht ontwerpen. Ze gaan over het centraal zetten van de bezoeker, de relatie tussen ontwerp en bezoekerservaring, keuzes maken tijdens het ontwerpproces en de invloed die programmamakers wel en niet hebben op de uiteindelijke bezoekerservaring.

Rooske Franse van NEMO Science Museum, de auteur van de reisgids Reizen door het landschap van informeel leren, ging in samenwerking met 4 VSC-leden (Harrie – Continium Kerkrade, Friso – Museon Den Haag, Ruud – Universiteitsmuseum Utrecht en Fieke – Teylers Museum Haarlem) aan de slag. De 4 instellingen werden bezocht eind 2017 en in aparte sessies werd gewerkt aan de prototyping van de workshop en uitwerking van de publicatie.

Op 26 juni ’18  werd in NEMO Science Museum in Amsterdam de workshop in praktijk gebracht in een sessie met VSC-leden waarbij men ongezouten kritiek kon leveren op elkaars exhibits en aan de slag ging met verbetervoorstellen vanuit een handige matrix. Na afloop van de inspiratierijke sessie werden de eerste exemplaren “Ontwerp een Ervaring” overhandigd aan de werkgroep.