TUKTUK Toilet als oplossing voor gezeik over wildplassen

Evenement

Persbericht: Studio KNOL uit Amsterdam wint de One Day Urban Toilet Design Challenge in Cube design museum.

Kerkrade, 15 december 2017 - Met hun ontwerp voor het TUKTUK Toilet heeft Studio KNOL uit Amsterdam gisteren de One Day Urban Toilet Design Challenge in Cube design museum gewonnen. Vijf jonge, Nederlandse designteams werkten gisteren in Cube de hele dag aan hun ontwerp van dé oplossing voor het tekort aan goed toegankelijke openbare toiletten. Aan het eind van de dag presenteerden de teams hun oplossing aan de vijfkoppige jury, die na rijp beraad Studio KNOL tot winnaar uitriep. Zij winnen een bedrag van € 5000,- en professionele begeleiding om het ontwerp verder op te schalen naar een maakbaar eindproduct.

Toilet komt naar je toe

Het team van Studio KNOL bestaat uit Celine de Waal Malefijt en Lion Zeegers. Als oplossing voor het tekort aan openbare toiletten hebben zij het TUKTUK toilet bedacht: rondrijdende tuktuks met een toilet achterop. Zo hoeven gebruikers niet naar het toilet te gaan, maar komt het toilet naar hen toe. De tuktuks worden casco opgeleverd aan ondernemers die het toilet naar eigen inzicht kunnen opleuken. Zo wordt afgestapt van de RVS-look van huidige openbare wc’s, waar het team naar eigen zeggen een ‘allergie’ voor heeft, en wordt het toiletbezoek een prettige ervaring. Bovendien zorgen de TUKTUK Toiletchauffeurs voor sociale controle in de stad en een gevoel van veiligheid. Via een app kunnen gebruikers een tuktuk vinden of oproepen en een service rating voor de tuktuks achterlaten. Vanwege het duurzaamheidsaspect en de zwaarte van de constructie is de werking van het TUKTUK Toilet gebaseerd op een eco-toilet.

Celine de Waal en Lion Zeegers met een prototype van het TUKTUK Toilet

Uit de taboesfeer

De jury, bestaande uit Renée Remijnse van hygiëne- en gezondheidsbedrijf Essity, Cathelijne Hornstra van Actie #Zeikwijf, social designer Julia van Zanten, productdesigner René Holten en interieurdesigner Maurice Mentjens, was enthousiast over het ontwerp. Juryvoorzitter Renée Remijnse: “Goede hygiëne en sanitatie is een recht voor iedereen, ver weg én dichtbij. Daarom steunt Essity initiatieven en activiteiten die taboes en verbeteringen op dit gebied bespreekbaar maken. Het TUKTUK Toilet maakt van een openbaar toiletbezoek een leuke ervaring. Bovendien wordt van het probleem - een tekort aan goed toegankelijk openbare toiletten - een kans gemaakt voor ondernemers. De oplossing is erg origineel. Ook tijdens deze challenge blijkt dat de beste ideeën vaak ontstaan door meerdere mensen en disciplines bij elkaar te brengen. De combinatie van techniek, bedrijfsleven en gebruikers is voor ons een erkende denktank waar we graag deel van uitmaken.”

Plasplezier met Uitblinker

De oplossingen van de andere teams hebben van de jury ook positieve kritieken gekregen. Zo bedachten Tove Elfferich en Maaike van Agt van TOOV het initiatief PlasplezHIER waar op een Plasplezierkaart staat aangegeven waar je van een toilet gebruik kunt maken, zowel in openbare gelegenheden als bij mensen thuis. Met icoontjes staat aangegeven voor welke doelgroepen het betreffende toilet geschikt is. De aangesloten wc’s worden schoongemaakt door een bij PlasplezHIER aangesloten schoonmaker, de zogenaamde Uitblinker.

Groene plas-oases

Hannah Schubert en Thomas Tiel Groenestege halen de vrije ervaring van het wildplassen naar de stad door ‘kleine, groene plas-oases’ in de stad te creëren; kleine afgeschermde perkjes, waar zowel mannen als vrouwen hun behoefte kunnen doen, als ware het in de vrije natuur. De regen zorgt mede voor schoonmaak, in aanvulling op ofwel een ‘kattenbaksysteem’ of een rooster waar doorheen de urine en ontlasting wordt afgevoerd.

Weer spontaan de deur uit

Het team van stichting Design for Humanity richt zich met hun oplossing met name op die groep mensen die minder controle hebben over hun stoelgang, zoals kinderen, ouderen en mensen met medische problemen. De oplossing UR IN zorgt ervoor dat deze groep mensen weer spontaan de deur uit kan, omdat zij weten dat ze bij panden met het UR IN-logo bij de deur van het toilet gebruik mogen maken.

WC-community voor de wijk

Het Rotterdamse bureau Afdeling Buitengewone Zaken wil vooral mensen uit de wijk betrekken bij het oplossen van een probleem. Door het creëren van een WC-community wil A/BZ mensen samen brengen en samen een op de wijk gerichte oplossing voor het tekort aan toiletten bedenken, bijvoorbeeld door het eigen toilet open te stellen. In eerste instantie wordt een campagne opgezet om mensen lid te maken van de community met de toepasselijke titel Peepl, bijvoorbeeld door mensen ofwel te laten betalen voor toiletgebruik of hen te laten inschrijven voor de community.

Gene Bertrand van Cube design museum, juryvoorzitter Renee Remijnse van Essity (vlnr) overhandigen de winnaars de prijs. Foto's : Luc Lodder

Expositie ‘Everything You Always Wanted to Know About Toilets*

De winnende oplossing krijgt een plekje in de expositie ‘'Everything You Always Wanted to Know About Toilets* But Were Afraid to Ask’, die voor Cube aanleiding was de challenge te organiseren en die nog tot en met 14 januari 2018 in het museum te bezoeken is. Wereldwijd hygiënebedrijf Essity en zijn dochtermerken Tork en Edet zijn hoofdsponsor van de tentoonstelling en droegen als expert op het gebied van toiletproducten en hygiëne bij aan de totstandkoming ervan.

SPARKS

De One Day Urban Design Challenge is een van de invullingen van Continium & Cube van het project Sparks. Sparks is een ambitieus project om de aandacht te vestigen op de technologische (r)evolutie in de gezondheidszorg en wordt gecoördineerd door Ecsite. Het heeft als doel bekenheid te geven aan het concept van Responsible Research and Innovation (RRI) en daarover de dialoog te starten met Europeanen in 29 landen. Meer weten over Sparks?

Ecsite  Facebook  Google Plus  YouTube  Newsletter

Funded by the