Onthulling portret Koningspaar van
Lia Laimböck

Inspiratie, Organisatie

In aanwezigheid van de kunstenares, Ad de Kroon en Arthur van der Poel.

Op dinsdag 10 oktober 2017 vond de onthulling van een bijzonder portret van Zijne Majesteit Koning Willem-Alexander en Koningin Máxima plaats op het Museumplein te Kerkrade. Dit imposante kroningsportret, gemaakt door de kunstenares Lia Laimböck, is op voorspraak van de heer Ad de Kroon en met steun en instemming van de heer Arthur van der Poel en de kunstenares de komende tijd op het Museumplein tentoongesteld. Het heeft dan ook een voor zowel bezoekers, als passanten een mooi zichtbare plaats binnen onze locatie.

Fotografie: Kenneth Tan.

Lia Laimböck

Lia Laimböck is een van de meest getalenteerde portretschilders van Nederland. Haar grootste portret is een kroningsportret van Koning Willem –  Alexander en Koningin Maxima. Ze baseerde de portretten op persoonlijke ontmoetingen met het koninklijk paar in New York en op foto’s die een bevriende fotograaf van dichtbij maakte tijdens de kroning.

Lia maakte eerder diverse portretten van beroemde Nederlandse schrijvers in opdracht van het Nederlands Letterkundig Museum in Den Haag. Ze heeft zowel interesse in figuratieve als in de abstracte werkwijze om te schilderen. Bij een portret kiest ze altijd de figuratieve manier van werken want ze gelooft dat je een portret hiermee een diepere betekenis geeft. Voor een impressie hoe het kroningsportret werd gemaakt:

Lia’s werkwijze is vrij helder. Graag wil ze via een aantal persoonlijke ontmoetingen een impressie krijgen van wie iemand is en wat hem / haar beweegt in het leven. Hierna maakt ze verschillende foto’s ter herinnering aan de gesprekken, houding en indrukken. Hierna gaat ze aan de slag met het portret waarin je als opdrachtgever haar zal moeten vertrouwen. Dat is enger dan het lijkt.

Aangezien alle opdrachten van het Letterkundig museum om diverse bekende Nederlandse schrijvers te portretteren tot een goed einde zijn gebracht en veel lof oogsten. Het portret van Maarten & Eva Biesheuvel sierde zelfs de cover van boekenweek geschenk.