Bijzonder jubileum: 20 jaar musea op het Museumplein in Kerkrade

Organisatie

14 juni 2018, Kerkrade - Gisteren was er feest op het Museumplein in Kerkrade. Precies twintig jaar geleden opende hier het Industrion, Museum voor Industrie en Samenleving op feestelijke wijze haar deuren.

Twintig jaar later kan er met trots worden teruggekeken op een bloeiende ontwikkeling van één museum naar drie succesvolle instellingen met elk een eigen identiteit. Columbus earth center, Cube design museum en Continium discovery center vertellen toch één verhaal: de mens en zijn relatie met de wereld waarin hij leeft, apart ingestoken vanuit de aarde, design en wetenschap.

Wat twintig jaar geleden begon met het Industrion, is nu uitgegroeid tot een compleet Museumplein met drie verschillende musea. Na Amsterdam en Rotterdam werd Kerkrade de derde stad in Nederland met een Museumplein. In de periode tussen 1998 en 2009 liet het Industrion duizenden bezoekers kennismaken met het mijnverleden en de tastbare invloeden van techniek op de samenleving. Vanaf 2004 kregen bezoekers van het museum de gelegenheid om techniek met ál hun zintuigen te beleven en 2009 was het jaar van de grote verandering: Industrion werd Continium discovery center. De laatste grote transitie vond plaats in 2015 toen het Museumplein werd uitgebreid met twee hagelnieuwe instellingen. Een markante kubus en een halve bol rezen op uit het plein: Cube design museum en Columbus earth center openden hun deuren.

Met de blik vooruit

Hoewel er altijd aandacht zal zijn voor het rijke, industriële verleden van de streek, is de blik in alle drie de instellingen op de toekomst gericht. Columbus earth center biedt bezoekers een levensechte blik op de aarde vanuit de ruimte om het befaamde overview effect te kunnen ervaren. Hierdoor ontstaat er een diepe waardering voor onze kwetsbare aardbol. Cube design museum laat zien hoe het samenspel van vorm en functie het leven op deze aarde aanzienlijk kan verbeteren. In Continium discovery center worden jonge breinen op speelse wijze geënthousiasmeerd voor wetenschap en techniek. Samen zetten deze drie instellingen de regio op de kaart op het gebied van erfgoed, cultuur en educatie.

Toespraak directeur Hans Gubbels

Limburg 2038

Om inhoud te geven aan verschillende toekomstvisies opende gisteren ook de nieuwe expositie "Limburg 2038" in Cube design museum. Hierin delen bekende Limburgers vanuit hun expertise een persoonlijke toekomstvisie op Limburg over 20 jaar. In de expositie is er ook gelegenheid voor je eigen voorspellingen over het Limburg van 2038.

Nieuwe ontdekkingen op het Museumplein

Zowel Columbus, Cube als Continium blijven de bezoeker verrassen. Columbus vertoont naast de vaste voorstellingen 'Earth, our planet, our home' en 'ZWART' nu een nieuwe 3D-productie van BBC Earth genaamd 'Tiny Giants', waar je een spectaculaire reis maakt naar de verborgen wereld en de verbluffende levens van de kleinste dieren die leven op aarde. Cube opende gisteren "Limburg 2038" en toont onder andere een indrukwekkende expositie over espresso en Italiaans design, genaamd "Passione Italiana: L'arte dell'Espresso". Continium opende onlangs een misdadig leuke expositie waarin jonge onderzoekers in de voetsporen treden van forensisch onderzoekers en zodoende alles ontdekken over de beroemde ijsmummie Ötzi.